Ти тут

Очисна молитва матері після пологів чи обов`язкова вона?

Багатьох православних жінок терзає питання, чому ж вони таким завинили і згрішили, що під час нормальних фізіологічних кровотеч при місячних і після пологів, покладених самим Творцем, їм не можна бути присутнім на богослужіннях і заходити в Храм через знаходження їх в так званому стані нечистоти. Чи обов`язкова очисна молитва матері перед хрещенням дитини і участю в церковному житті?

Нечистота - що це і звідки пішло поняття?

Поняття нечистоти йде з біблійного Старого Завіту. Чистота або нечистота визначає стан людини, що дозволяє йому приймати чи не приймати участь в храмовому культі. По суті, це ритуальна чистота.

Відео: Сеанс очищення молитвами і змовами

У складних єврейських законах ритуальна чистота йде пліч-о-пліч з ідеєю святості. Закони, викладені в Мойсеевих книгах, охоплювали всі сторони життя, що надійно перешкоджало проникненню язичницької культури в релігію і відображало йде з давнини подання іудеїв про тісний зв`язок Бога, людини і Всесвіту.

На відміну від заповідей, які відносяться до розряду з`ясовних з точки зору людського розуму, заповіді про ритуальну чистоту відносяться до розряду незбагненних розумом і прийнятих апріорі, тобто сприймаються як закон беззастережно і без раціонального пояснення його передумов.

Відео: Про молитву за угодою (прот. Володимир Головін, м Болгар) 29.09.2013

Багато хто розглядає ці закони як гігієнічні правила, але Біблією однозначно визначено, що вони носять не матеріальний, а сакральний сенс. (Наприклад, в Лев.11: 43-44)

За іудейськими законами опоганитися нечистотою міг будь-яка людина без винятку. І старий, і молодий, і навіть новонароджений одного дня народження міг бути оскверненим усіма її різновидами.

Найвища ступінь нечистоти - трупна, і всякий, хто знаходився в одному приміщенні з небіжчиком, торкався до нього або до могили, вважався ритуально нечистим після цього протягом 7 днів і не допускався до Храму. Що цікаво, нечистота поширювалася не тільки на людей, але і на воду у відкритих посудинах, що знаходилися поряд з трупом. Ліквідувати стан нечистоти після закінченні визначеного терміну можна було спеціальними очисними обрядами, часто з жертвопринесенням.

Ніда, або жіноча нечистота в Старому Завіті

В даний час майже всі старозавітні закони ритуальної чистоти в силу різних причин перестали виконуватися. Винятком є закон Ніди, який увійшов і в звичай православних християн в дещо видозміненому стані.



Ніда - ритуальне стан жіночої нечистоти під час кровотеч, пов`язаних з місячними, з виділеннями після пологів і будь-якими іншими причинами, що викликають кров`янисті виділення. Стан нечистоти з перерахованих вище причин не має на увазі будь-якої неприязні, гидливо відносини та інших негативних емоційних проявів до жінки.

Стан це триває до відліку семи «чистих» днів після припинення виділень і виконанням очисного обряду шляхом обмивання в микве - облаштованому за спеціальними правилами ритуальному басейні. Весь час нечистоти жінці заборонена як статевий зв`язок з чоловіком, так і інші прояви тілесної близькості - торкання, обійми, поцілунки, сон у спільній ліжка, їжа за одним столом і інші.

Нечистота в християнстві

З приходом на землю Спасителя багато в віровченні про Бога змінилося. Своєю діяльністю він зневажав норми старозавітного вчення, ніж та викликав неприязнь з боку іудеїв. Син Божий нехтував усіма заповідями ритуальної чистоти - безперешкодно торкався до всього і всім, що могло викликати осквернення, запросто спілкувався з грішниками і язичниками і навіть не дотримувався пости.

Один з яскравих прикладів такої зневаги - дотик до одягу Спасителя жінкою, яка страждає кровотечами. При цьому Христос не тільки не відкинув її як нечисту і осквернила його своїм дотиком, але навіть підбадьорив, сказавши, що по вірі її відпускаються гріхи, і дарується зцілення. Для Господа ніщо не було нечистим і ніщо не могло осквернити його, в тому числі і жіноча нечистота.

Разом з Учителем не дотримувалися вимоги батьків і його учні. На природне обурення неухильних послідовників закону Христос відповідав, що сини гості весільні (тобто учні), маючи при собі нареченого (Христа), можуть і не постити, а ось коли заберуть він у них, то тоді і прийде пора засмучуватися і слідувати батьківським приписами.

Порушення старозавітних законів учнями христовими зрозуміло, а як справи з цим справа в наші дні? Чи можна жінці після пологів бути присутнім на богослужіннях і брати участь в таїнствах до закінчення належних 40 днів без здійснення очисної молитви і чи потрібна вона взагалі? Адже за вченням Христа, для Бога є нечистими і оскверняють людину тільки злі і гріховні помисли, які виходять із серця людського.

Поняття жіночої нечистоти в православ`ї наших днів - питання спірне. Більшість священнослужителів схиляються до думку, що можна і вести активну церковне життя і навіть брати участь у церковних таїнствах, зокрема Євхаристії, або причащання безкровної жертви Христової.

Відео: Поведінка вагітної жінки [курс ПРИРОДНІ ПОЛОГИ]

У дохристиянські часи богослужіння обов`язково супроводжувалися кривавими жертвопринесеннями тварин. З приходом, смертю і воскресінням Спасителя християни «домовилися», що остання кривава жертва, принесена Богу як спокутування гріхів всього людства - це Христос і більш в історії людства не повинно бути догоди Творця за допомогою крові. При цьому Христос давав такі повноваження своїм учням, кажучи їм - то, що дозвольте і встановіть на Землі, то дозволено буде і на Небі.

Звідси стає зрозумілим вимога відсутності будь-б то не було крові в Храмі.

На думку священиків, що допускають участь «нечистої» жінки в церковному житті, з появою сучасних гігієнічних засобів жінка не може осквернити Дім Божий своєю кров`ю і ніщо не перешкоджає її духовному прагненню і залученню до Бога, який «на обличчя» (не поділяє людей на поганих і хороших) і є Творцем усього сущого, в тому числі і жінки з «нечистотою».

Підтвердження цьому можна знайти в постановах Дидаскалії - ранньохристиянських текстах, чиє авторство приписується Святим Апостолам. (Постанови Святих Апостолів. Дидаскалія. Кн.6, гл.27-30).
Зокрема в ній йдеться про те, що народження дітей чисто, і ніякі природні виділення людського організму не є для Бога гидотою. Дух святий присутній в людині в будь-якому його фізичному стані, а скверна - це зовсім не те що написано в старозавітному законі. І звучить заклик прикрашати себе святістю, беручи участь в житті і таїнствах церкви, не звертаючи уваги на кровотечі або ще які-небудь розпорядження ритуальної нечистоти, що обмежують таку участь.

молитви матері

Повернемося в наші часи. За існуючою традицією відбувається очисна молитва над матір`ю після закінчення 40-денного періоду після пологів, приуроченого до моменту завершення кровотечі і хрещення новонародженого. Не плутайте її з дозвільною (дозвільна молитва читається після сповіді і в кінці відспівування для відпущення гріхів).

Дозвільна молитва після пологів (текст)

Молитва після пологів (текст)

Мати Пресвята Богородице, Діво Прекрасна Марія, прошу я Тебе, раба Твоя (ім`я). Як Ти сина Свого народила Ісуса Христа, так переродився мене, рабу Божу (ім`я), встанови мою кров, і жили, і суглоби, і кістки мої. Щоб як у малої дитини хрящі відновилися, так і лик у раби Божої (ім`я) відновився, і відродився з народженням моїм. Амінь!
Читати по 3 рази 3 дні поспіль.

Якщо жінка бажає висловити особливу повагу і смиренність перед Богом, тим самим підтверджуючи, що бажає виконувати всі Божественні Заповіді, навіть не підвладні людському розуму (а жіноча нечистота якраз з їх розряду), то вчинення цього обряду похвально і перед хрещенням дитини або причастям потрібно попередити священика про своє бажання. Але і недотримання цієї традиції не ставить жінку в один ряд з закоренілими грішниками і не перешкоджає її шляху до порятунку і життя у Христі. Відразу ж після пологів і в будь-який час доречна подячна молитва матері.

Чи не терзайте себе роздумами про свою нечистоту після пологів. Поняття це вище розуміння, і намагаючись якось логічно пояснити його, ми заженемо себе в глухий кут, що нічого хорошого нашій вірі не принесе.

Довіртеся рішенням вашого духовного батька або священнослужителя. Якщо він не надає значення очисної молитви, то він має рацію. Якщо він вимагає її здійснення, то він теж прав. Чи не горішнє лукаво, даючи тим самим їжу своєї гордині. І не намагайтеся слідувати кожній букві старозавітних законів. Пам`ятайте - там, де закон, там немає благодаті.

Поділися в соц мережах:

Схожі повідомлення